Google og Facebook: Organisasjoner utenom det vanlige

Hello! Som en en del av dette semesteret med valgfaget “digital markedsføring”, har vi vært på klassetur til Dublin, der vi besøkte tekgigantene: Facebook og Google. Ettersom vår foreleser og emneansvarlig Anastasia Mariussen selv jobber i Google, var vi så heldige å få en omvisning rundt i organisasjonene – noe som var utrolig lærerikt og spennende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0770

Google og Facebook er to forskjellige organisasjoner ettersom Facebook kun har ca 12.000 ansatte på verdensbasis, mens Google har rundt 57.000 ansatte. På de europeiske hovedkontorene som vi var på var det også stort sprik i antall ansatte, noe som kanskje ikke er så rart ettersom Google ble etablert i 1998 og Facebook i 2004.

Det som imidlertid var utrolig interessant på disse stedene, var at organisasjonene er bygd opp slik at arbeidsplassen ikke bare blir et sted man arbeider; man kan også trene der, klippe seg, svømme, vaske tøy og spise alle måltider gratis – for å nevne noe. Det fantes mat og snacksbars i alle rom med maks 60 meters avstand, og man kunne i alle døgnets tider hente seg ut nytt tilbehør som ladere, batterier, tastaturer osv til eget bruk. Ganske fantastisk, ikke sant? Det tyder med andre ord på at organisasjonene ønsker at arbeidsplassen skal være et sted der de ansatte vil tilbringe hverdagen sin.

Som Laszlo Bock, senior visepresident for “People Operations” påpeker i sin bok (skrevet i Forbes), er at dette er bevisstgjort av virksomheter som Google. Grunnen til at mat finnes med gangavstand, overalt i hele lokalet, er at de ansatte skal bli inspirert og få dem til å gå vekk fra sitt skrivebord for å samhandle med andre i bedriften. Det er på denne måten de ansatte, på tvers av organisasjonen kan bygge relasjoner, samarbeide og kommunisere på en mindre formell måte enn i andre jobbsituasjoner.

“At minimum, they might have a great conversation. And maybe they’ll hit on an idea for our users that hasn’t been though of yet.” – Laszlo Bock

IMG_0773

Og det er nettopp dette som kanskje inspirerte meg mest med vårt visitt på Google og Facebook, nemlig at organisasjonene var designet for interaksjon og samhandling. Vi ble også fortalt av Ivan Fantini, rekrutteringsansvarlig i Facebook, at de har ingen tradisjonell ordning på forfremmelser, det ene året kan de arbeide med salg og det andre året jobber de i en mer kreativ avdeling. Alt etter hva du passer til der og da. Det er nemlig det som virket så utrolig spennende med organisasjonene, nemlig at de tilrettelegger for det som passer best for hver enkel ansatt i bedriften, slik at alle kan prøve ut ulike områder å arbeide med.

Slike organisasjonsformer som Facebook og Google benytter seg av, anser jeg som fremtidens svar på gode organisasjonsstrukturer. Ved å benytte seg av innovative og utradisjonelle løsninger på hvordan en organisasjon og deres kultur skal bygges opp, er det mye som tyder på at dette er drivkraften til at tek-gigantene har den suksessen som de har. Det er på denne måten man kan opparbeide seg et godt omdømme hvor de ansatte kan være ambassadører og talspersoner for virksomheten. Det er på denne måten de ansatte kan alltid utvikles, tørre å feile og vokse på. Da er trolig da de ansatte kommer for å bli.

– AES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *