Slik blir din butikk best på nett!

Selger din butikk bra i den fysiske butikk, men ikke like godt på nett? Da bør du lese og adoptere disse punktene – slik at du og din butikk kan bli best på nett!

Min foreleser og netthandelekspert, Karl Phillip Lund har utviklet nettsiden eHandel.com. Her tester og vurderer han m.fl. hvor gode norske nettbutikker er ut ifra følgende punkter:

 1. Førsteinntrykk 2.

Jeg skal gå kort og konsist gjennom disse punktene slik at dere endelig kan drive nettbutikken slik dere alltid har drømt om!

1. FØRSTEINNTRYKK
Førsteinntrykk i alle sammenhenger er kanskje den viktigste beslutningen man gjør opp med seg selv. Det er den enkleste avgjørelsen på om vi ønsker å gå videre med noe; enten om det er snakk en potensiell kjæreste, valg av restaurant eller om du skal handle i en butikk. Føles vedkommende lite troverdig ut, så avslutter man ofte samtalen fortere enn svinn. Det samme gjelder når du skal handle i butikk – enten fysisk eller på nett.

For at førsteinntrykket skal bli bra er det derfor viktig at din nettbutikk har en fin balansegang med et ryddig utseende og passelig med informasjon. Vi ønsker å hvile øyene på noe pent, samtidig som at skal finne det vi leter etter. På den måten er førsteinntrykket med på å avgjøre kjøpsopplevelsen til kunden. Still dere derfor disse spørsmålene når dere tenker på førsteinntrykk:

 • Viser dere frem det dere skal selge enten med produkt- eller miljøbilde?
 • Skjønner deres potensielle kunder hva dere selger på nettsiden?
 • Kan man søke etter spesifikke produkter?
 • Er det enkelt å navigere seg rundt på siden? 

2. SYNLIGHET
Når vi snakker om synlighet på nett, så spiller Google en meget viktig rolle. De fleste forbrukere, i en kjøpsprosess, googler seg frem til det de leter etter, og det er derfor viktig at du er tilgjengelig for kunden din når de trenger deg. Da får du også konkurransefortrinn fremfor dine konkurrenter.

Vi skiller mellom to typer søk i Google: Organiske og betalte.

Organisk søk rangeres av Google etter relevansen av innholdet som blir søkt på. Har du noen gang Googlet deg selv? Jeg håper svaret er ja, og at du er høyest oppe på søk av ditt eget navn. Det samme gjelder igjen din forretning. Søker noen etter deg og dine produkter så bør din nettside være såpass god at Google anser deg som relevant for søkerne sine. Organisk søk er gratis, og derfor utrolig viktig for nettbutikken din!

Betalt søk derimot er annonser på Google søkemotor, kalt Google AdWords. Ønsker du å komme høyest opp når noen søker etter produkter som du selger, så kan denne type annonsering være nyttig for deg og din bedrift. Et annet alternativ er Google Shopping

3. BRUKERVENNELIGHET
At nettsiden din er enkel for kundene dine å bruke er helt essensielt for at vedkommende skal fullføre en kjøpsprosess. Frustrasjon og irriterende momenter kan oppstå hvis man ikke passer på følgende punkter:

 • Enkel navigering – MENY -> PRODUKTER -> ULIKE PRODUKTTYPER –> FILTRERINGER (som pris, merke, vurdering m.m)
 • God søkefunksjon – Enten om de har skrevet feil eller har spesifikke søkeord så bør denne være god nok for at kunden finner det de leter etter
 • Oversiktlig kontaktinformasjon – Det er viktig at du har dette tilgjengelig for dine kunder, tilfelle de lurer på noe.
 • Rask registrering – Dine kunder skal kunne slippe å oppgi all kontaktinformasjon mellom himmel og jord for å kjøpe et par bukser. Velg det viktigste: nemlig e-post adresse. Da har du kanskje kapret kunden før den engang har tenkt til å gjøre et kjøp.
 • Mobilvennlig – Visste du at hvert tredje kjøp på nett skjer via mobil? Derfor er det utrolig viktig at din nettside er mer en brukbar på mobil, slik at kundene dine kan navigere seg bra inne på nettstedet ditt! Test om nettstedet ditt er mobilvennlig her!

4. KJØPSPROSESS
Har din kunde kommet så langt som å trykke på “gå til kassen”, så er det stor sannsynlighet for at kunden din fant noe de likte i din nettbutikk. For at du ikke skal miste kunden din på dette tidspunktet så er det så utrolig viktig at det skal fylles ut et enkelt utfyllingsskjema og at det ikke minst er TRYGT å skulle handle hos dere. Se for deg samme scenario i en fysisk butikk; kunden står med deg i kassen, men før de kan fullføre et kjøp må de opplyse om titusener av punkter. Virker damen bak kassen også ut som en upålitelig person er det ikke sikkert at du ønsker å gå igjennom med kjøpet allikevel. Det samme gjelder din nettbutikk. Du må ha:

 • Logoer til kjente betalingsløsninger – Da føles det sikkert og trygt å handle hos dere
 • Vis til kåringer, kundevurdering og antall kjøp som er gjennomført hos dere – vi gjør ofte som andre gjør og hører på disse
 • Enkel utfyllingsskjema – kundene dine mister tålmodighet om det kreves mye her!
 • Informasjon om leveringstid, frakt og retur, samt evt. mulighet til å hente produkt(ene) i butikk 
 • Alternativer til betalingsløsninger – kort, faktura, utsettelse av betaling, PayPal, Klarna osv.

5. TEKNOLOGI OG HASTIGHET
Visste du at 1 av 4 forlater nettsiden din om det tar mer enn 4 sekunder å laste opp? Du kan altså miste potensielle kunder dersom dette ikke er på plass. Hvis nettsiden din er treig vil også Google rangere din nettside lavere, og dermed bli mindre synlig når noen søker i Googles søkemotor.

Hvordan finne ut av dette? Vurder fra Google PageSpeed Insight eller webpagetest.org  for å sammenligne deg med dine konkurrenter!

6. KUNDETILFREDSHET
For gjenkjøp så er det viktig, i den fysiske butikk, å kunne yte god service samt gi kunden en opplevelse av unikhet. Igjen – dette er også viktig på nett.

Troverdighet blir i denne sammenheng din viktigste brikke i spillet. Ikke skjul dårlige anmeldelser og misfornøyde kunder. Svar heller pent og ordentlig tilbake – for det er da din butikk vil virke seriøs og ikke minst profesjonell. Nettsider som er objektive tredjeparter kan også være nyttig å benytte seg av, som f.eks: Trustpilot, Prisjakt eller TripAdvisor.

7. TRYGGHET
For at du i det hele tatt kan drive butikk så kreves det at du kan levere produkter i god kvalitet samt til riktig tid. Tilgjengelighet er også helt vesentlig, og i en nettbutikk bør man ha tydelig og rask kontaktinformasjon. Synlighet av bilder/logoer av trygge betalingstjenester og gode avtaler på retur- og angrerett og garantier er også helt essensielt for en trygg opplevd nettbutikk. Vilkår som:

 • 14 til 30 dagers åpent kjøp
 • Telefon, mail og/eller chatte support… gir også kunden en trygghet og tilfredstillelse av et godt kjøp.

8. KUNDEKOMMUNIKASJON
Som i forrige punkt så nevnte jeg at det er utrolig viktig at kunden har enkel tilgang og mulighet for å kunne kontakte butikken din. Men interaksjon med dine kunder blir også helt vesentlig for at man kan skape relasjoner og knytte kontakt direkte med ens faste- og potensielle kunder. Svar derfor hyppig på spørsmål og andre henvendelser.

I den forbindelse bør man kommunisere på sosiale medier for å oppdatere kundene sine om tilbud, happenings eller nyheter. Her kan man også prøve å engasjere sin målgruppe med spredning med f.eks. konkurranser, slik at kunder og følgere har mulighet til å delta. Man bør også benytte seg av e-post markedsføring for å personliggjøre og skreddersy relevant informasjon til sine kunder. Dette må dog ikke misbrukes ved å f.eks. spamme eller overeksponere forbruker, da dette vil gi motsatt effekt. En ukentlig eller månedlig e-post bør allikevel benyttes, slik at kunden regelmessig føler at de blir oppdatert.

Så regelmessig aktivitet, relevant og ikke minst nyttig og underholdene informasjon fører også til at man får følgere og trafikk til sin nettside. Da vil også kunden din oppleve dere som “store” og “gode” – noe som ofte kan ha en positiv effekt for potensielle kunder.

Kommunikasjonen er ofte undervurdert, og man kan ofte se at kommunikasjon er det som skal til for at kunder blir tilfredse og ikke minst fornøyde med et produkt eller tjeneste.

9. PRISER OG UTMERKELSER
Har din butikk vunnet eller blitt nominert til noen slags pris? Vis kundene dine det! Det er gull verdt å fremheve positive aspekter ved deg og din butikk. Dette kan også være et konkurransefortrinn fremfor dine konkurrenter, fordi man har utmerket seg positivt.

10. KONSEPT OG STRATEGI
Hvilke verdier, misjon og visjoner har din bedrift? Ha klart for deg en strategi for hvorfor dere eksisterer i utgangspunktet. Hvis man har utarbeidet et klart konsept med en effektiv strategi, så vil det være enklere å kommunisere med mennesker der ute for hvorfor dere finnes og hvorfor de skal komme til dere.

“Velg en retning og implementer som et helvette” – Karl Phillip Lund

Da vil man også, i større grad, kunne forsvare og tale for sine handlinger og vurderinger. Dine kunder skal ikke være i tvil om hvem dere er, og hva dere står for når de har vært innom nettbutikken deres.

Dette er da de 10 bud for å ha den beste nettbutikken! Selv om dette kanskje høres mye ut, så vil jeg si at det ikke skal mer til. Disse punktene kan hjelpe deg og din butikk til å ta vare på viktige kunderelasjoner, vinne potensielle kunder og utarbeide en klar forretningsmodell som egner seg for deres bedrift!

Har du noen flere eller andre gode forslag for å ha den beste nettbutikken? Skriv da gjerne en kommentar på dette i feltet under.

-AES

KILDER

eHandel.com 

E24 – Mobilshopping Tar Av: Hvert Tredje Nettkjøp Skjer På Mobil 

Fast Company – How One Second Could Cost Amazon $1.6 Billion In Sales 

One thought on “Slik blir din butikk best på nett!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *