3 digitale markedsføringstrender i 2016

Hver time, minutt og sekund eksponeres vi forbrukere av reklame, annonser og kampanjer på nærmest alle plattformer vi kommer over på nett. Dette gjelder alt fra blogger og sosiale medier til mer tradisjonelle flater og redaksjoner. Som markedsfører i 2016 blir dermed din viktigste oppgave å nå igjennom støy og formidle budskapet om produktet eller tjenesten til riktig forbruker. 

Innovasjonens drivkrefter utvikles i favør for markedsførere. Den blir stadig enklere å benytte seg av for allmennheten, og dermed lettere for markedsførere å nå frem til sine potensielle kunder og forbrukere. Det kreves imidlertid noe mer enn bare det for å kunne lykkes i den digitale verden; det kreves også kreativitet og analyse.

Det er mange viktige trender i 2016. I dette innlegget har jeg imidlertid valgt å se på tre forskjellige trender som jeg anser som viktige for markedsføring dette året. Disse er: Videomarkedsføring, personalisering og programmatisk annonsering.

MOBILE FIRST  

Når du leser dette innlegget, hvor langt unna er mobilen fra deg? Jeg tipper at den er innenfor en radius på 5 meter. Ikke mer, og sikkert enda mindre enn det også. Kanskje du til og med leser dette fra din mobil. For våre medievaner har endret seg på relativt kort tid, og vi er pålogget 24 timer i døgnet. Da er det ikke rart at markedsførere anser mobilen til å være viktigere enn noen gang for å nå frem til sine potensielle kunder.

Skjermbilde 2016-03-28 kl. 15.56.59Skjermdump av TNS Gallups rapport

Mobil-trenden kommer kanskje ikke som en overraskelse ettersom Iphonen nærmest blir behandlet som et kjært barn blant de fleste av oss. Vi skal også se at de tre trendene som jeg skal ta for meg, omhandler nettopp mobil- og internettbruk.

1. VIDEO  

Videoer og det visuelle fungerer for øyet nærmest på samme måte som at lukten av en nystekt pizza gir oss sultfølelse. Vi tiltrekkes av det som ser bra ut og ikke minst lukter godt. Når vi da scroller oss nedover Facebook vil øyet vårt fange opp det som vi anser som attraktivt for oss. Dette kan være alt fra sminkeprodukter til skytespill eller feriedestinasjoner. Og jo kortere filmen er, jo mer relevant og større sjanse er det for at forbruker ønsker å eksponeres for innholdet også.

Ifølge Hubspot sier ekspertene at video vil ta opp til 57% av forbrukerens trafikk på internett. Og i 2018 vil dette tallet stige til 79%. Hele 70% av markedsførere hevder at videoprodukter får flere konverteringer enn noe annet innhold. Og med dette er det ikke så rart at Facebook har som et primært mål å bli internetts største videoplattform. Dette skal da gjøres gjennom native publisering, som betyr at det ikke linkes til andre nettsider, men at videoen ligger direkte på Facebook sin portal.

Men på denne fronten har Facebook også konkurranse fra andre sosiale medier-giganter som Snapchat, Twitter og YouTube.

Snapchat har opplevd en raskt fremvekst som en av de mest populære sosiale medier, og gapet mellom Facebook og Snapchats antall videoer har begynt å minske. Ifølge Financial Times vises 6 milliarder video hver eneste dag på Snapchat, mot Facebooks 8 milliarder videovisninger. På denne måten har tradisjonell reklame på TV fått stor konkurranse. Jeg merker selv at jeg blir utålmodig hvis videoen er for lang. Den skal være helst på noen få sekunder, kan kanskje vare opp til et minutt eller to. Videoen forsvinner deretter nedover i nyhetsstrømmen på Facebook og med en utløpsdato på 24 timer på Snapchat.

På denne måten er digitaliseringen med på å senke forbrukerens transaksjonskostnader, ettersom vi selv velger hvem vi ønsker å følge på sosiale medier. På denne måten blir ikke Snapchat bakgrunnsstøy, noe som TV-reklame ofte oppleves til å være. Tvert i mot blir den noe vi ønsker å få oppdateringer fra.

Spørsmålet om troverdigheten til et produkt eller tjeneste kan også trekkes inn i dette momentet. Det samme gjelder personer og kjendiser vi følger på Snapchat. Vi får en relativt uredigert og intim versjon av produktet, tjenesten eller vedkommende som vi følger med på. Dette gir oss umiddelbar tilgang til det vi lurer på og til den riktige informasjonen vi trenger. Samtidig er Snapchat gøy, og noe vi aller fleste ser på som uformelt.

Sjekk ut hvordan Gjensidige Norge bruker Snapchat:

 

2. PERSONALISERING

Digitaliseringen har også ført til at vi har blitt mer individualiserte, der skreddersydde løsninger blir essensielt for vårt behov om umiddelbar tilgang til informasjon i en kjøpsprosess. Når vi søker etter et produkt, er Me, myself and I i fokus. Alt annet er ofte helt uvesentlig og irrelevant.

Personalisering i markedsføring kan gjøres ved å henvende seg direkte til kunden og personens navn, leads (som omhandler interesse feks. via mail), bruke smarte skjemaer eller spesifikke landingssider som kunden ikke har sett før.

Her forleden fikk jeg f.eks. en veldig personlig email fra Bolia. Jeg hadde vært innom der for en drøy uke siden, hvor jeg fikk hjelp med ulike ting. Nøyaktig en uke etterpå får jeg følgende melding:

Skjermbilde 2016-06-01 kl. 22.28.13

Skjermdump

Ifølge Hubspot konverter personalisert innhold 42% mer enn annen markedsføring. Og gjett hva? Det funka for meg også, for idag var jeg nemlig innom Bolia engang til, fordi jeg ble påminnet om det på en slik hyggelig mail.

Et annet godt eksempel på en butikk som tar personalisering på alvor er nettbutikken Zalando. Når man skal kjøpe klær, sko eller tilbehør på Zalando kan man sette sammen sin egen stil, “sin Zalando” med over 1000 ulike merker. På denne måten står dine preferanser i fokus, og gjør at kjøpsprosessen blir unik for deg og dine behov.

Skjermbilde 2016-03-28 kl. 17.36.19

 Skjermdump av denne linken

Skap en Omni-channel opplevelse

Omni er latinsk, og betyr alt eller alle. Dette innebærer at all interaksjon en kunde har til en virksomhet kan foregå i flere kanaler som gjør kjøpsprosessen til en bedre opplevelse. Det spiller dermed ingen rolle om kunden shopper på nett, via en mobil eller desktop, eller om personen ønsker å handle i en fysisk butikk.

På denne måten kan man treffe forbrukeren med riktige budskap, til rett tid og på rett sted. På samme måte som at remarketing på nettet – basert på brukerens historie på nett og tidligere atferd – må man drive remarketing til de som går i fysiske butikker også. Dette blir med på å skape en skreddersydd kjøpsprosess for forbruker, basert på tidligere valg og søk som vedkommende har foretatt seg.

Les om syv inspirerende virksomheter som har tatt i bruk omni-channel her.

3. PROGRAMMATISK ANNONSEKJØP 

En ny og spennende trend som gjør sitt inntog i markedsføringsverden omhandler et automatisk mediekjøp gjennom annonsebørser. Det gir deg muligheten til å kjøpe nesten alle annonseplasseringer i Norge gjennom et enkelt system. Før valgte man seg ut en eller flere nettsider basert på målgruppen man ønsket å nå frem til. Med programmatisk annonsering kan man få muligheten til å utnytte flere variabler slik at annonseringen blir mer effektiv.

Da vil man kunne finne ut hvordan identifiserte kunder interagerer med deg i kjøpte medier. Analysen opp mot de identifiserte personene i målgruppen din realiseres først når du greier å sette dette sammen med dine egne datamodeller.

Fordeler ved å benytte seg av programmatisk annonsekjøp:

  • Mer effektivt. Nå er plasseringsjobben satt i et system, noe som ligger i ordet “automatisk”. Man kan feks benytte seg av Google sitt Displaynettverk eller med Hubspot sitt program Ads Add-on. Med dette kan du sitte i ett og samme verktøy og få inn ferdig analyserte data fra ulike datastrømmer. Det gjør det mer oversiktlig å jobbe strategisk med både kjøpte og egne kanaler.
  • Mer nøyaktig målretting. Istedenfor å kjøpe en egendefinert målgruppe, så kjøper man nå brukere, også kalt Cookies. Da beveger man seg fra at det er viktig å nå forbrukeren på et bestemt nettsted, til at den primære oppgaven omhandler om å nå personen som er i målgruppen til bedriften.
  • Optimalisere på bakgrunn av resultater. På denne måten kan man reagere før man investerer store pengesummer i markedsføring.

Hvor fører dette oss? 

Kort oppsummert er det kun én vei disse trendene fører oss: nemlig inn i fremtiden. I dagens samfunn er vi mer opptatt av selvrealisering og individualisering. Hverdagen preges av paradokset om å passe inn i gjengen, samtidig som at vi skal være unike og annerledes. Kunnskapen vi tilfører gjennom mobil og internett har trolig hatt en forsternkingseffekt på denne tankegangen. Det samme gjelder også et ønske om umiddelbar informasjon, respons og tilgang raskt, med et personalisert preg. Slik man kunne se med mitt Bolia eksempel; personalisering fungerer faktisk. Teknologien har gitt oss muligheter vi ikke hadde før, og vi ønsker dermed ikke å gå tilbake til “det gamle” heller.

Som en følge av teknologien bør markedsføringen gå i takt med forbrukernes vaner. Markedsførere må agere raskere på en enklere måte enn noen gang tidligere, da det hele trolig dreier seg om raskere løsninger av bedre kvalitet; både på kjøpsprosessen og med bruksopplevelsen.

– Hvilke andre digitale trender mener du er viktige for 2016?

-AES

KILDER:

Buzzplant – Our 4 biggest digital marketing objectives for 2016

Financial Times – Snapchat triples video traffic as it closes the gap with Facebook

Hubspot – 25 Video Marketing Statistics for 2015

Hubspot – How personalization worksConversion Advantage – 10 Digital Trends every Digital Marketer should know about in 2016

Inbound Group – Topp 10 digitale markedsføringstrender for 2016

Marketing Insider Group – Top 16 Digital Trends of 2016

Markedsplaner – 7 trender innenfor digital markedsføring i 2016

Slideshare – The Top 16 Video Marketing Statistics for 2016

Synlighetsbloggen – Hva er programmatic og RTB annonsering

TNS Gallup – Årsrapportering Internettforbruk 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *